A földnek van egy különleges ára, a termőtalaj pedig felbecsülhetetlen értékkel bír.

Bár az idei tavasz bővelkedett csapadékban az előző évekhez viszonyítva, a szárazság réme mégis ott lebeg felettünk, mint Damoklész kardja. A nyári aratásokat követően elengedhetetlen, hogy talajaink víz- és tápanyagtartalmát megőrizzük vagy akár növeljük, hiszen ez elengedhetetlen a sikeres őszi vetésekhez.
Magyarország szántóföldjeinek több mint 80%-án olyan növényeket termesztenek, mint a kalászosok, kukorica, napraforgó és őszi káposztarepcéje, amelyek hektáronként akár 8-10 tonna szerves anyagot képesek hátrahagyni. Ez a jelentős biomassza gazdag tápelemtartalommal rendelkezik, és a betakarítás során csupán egy része kerül eltávolításra a területről. A megmaradt részek, a megfelelő tarlóhántás alkalmazásával, visszajuttathatók a talajba, így hozzájárulva annak termékenységéhez.
A képlet egyszerű: ha a szalma a termőtalajon marad, és szakszerűen lebontásra kerül, hektáronként több tízezer forint értékű tápanyag jut vissza a talajba, növelve ezzel a termőföld értékét és a gazdálkodó jövedelmezőségét. Ezzel szemben a szalma - sok talajtaposással is járó - elszállítása a területről mind a talaj, mind a termelő számára veszteséget jelent - olyat, amit a szalma értékesítése önmagában nem tud ellensúlyozni.
A lebontási folyamat hatékonysága nem mindig nyilvánvaló. A szalma gazdag cellulózban és hemicellulózban, de lebontása meglehetősen lassú. Emellett a talaj mikroorganizmusai között verseny alakulhat ki a felvehető nitrogénért, ami akár átmeneti tápanyaghiányhoz is vezethet.
Ezért rendkívül fontos az irányított lebontás technikájának alkalmazása, amely speciális mikrobiológiai formulák kijuttatásával valósul meg. Ezek a készítmények célzottan támogatják a cellulóz és hemicellulóz lebontását, miközben biztosítják a szükséges nitrogénellátottságot, így elkerülhető a pentozánhatás. Nemcsak hogy felgyorsítják a szalma bomlási folyamatát, hanem hozzájárulnak a talaj biológiai egyensúlyának helyreállításához is.
A szalma hasznosulásának első lépése már a betakarítás során eldől. A tudatos aratási gyakorlat része, hogy a kombájn ne csak levágja, hanem finomra szecskázza és egyenletesen szétterítse a szármaradványokat a táblán. Ezzel biztosítható, hogy a szalma később - a 2-3-szori szalmaboronálást követően - egyenletesen beforgatható legyen a talajba, elősegítve a lebomlási folyamat megindulását. A szalma minimum egyharmadát hagyjuk fent a felszínen szalmakalapnak!
A szármaradványok kétharmadának megfelelő mélységbe való bekeverése, valamint a mikrobiológiai készítmények precíz alkalmazása lehetővé teszi a célzott, gyors és hatékony lebontási folyamatokat. Ennek eredményeként a szalma szerves összetevői integrálódnak a talajba, hozzájárulva a humusz képződéséhez, ami hosszú távon kedvezően befolyásolja a talajszerkezetet és a vízgazdálkodást.
A klímaváltozás által előidézett szélsőséges időjárási körülmények közepette ez különösen jelentőséggel bír. A szalma kétharmadának szakszerű újrahasznosítása, együtt a megmaradó szalmakalappal, rendkívüli módon hozzájárul a talaj vízmegőrző és -felszívó képességének fokozásához. Ennek következtében a növények később, akár hetekkel vagy hónapokkal is később képesek szembenézni az aszály okozta nehézségekkel, mint azok a területek, ahol a szalmát értékesítették. A nedvesség megőrzésének köszönhetően a növények egyenletesebben fejlődnek, kevesebb stressz éri őket, ami végső soron a következő termés hozamának növekedését és stabilitását eredményezi.
Az irányított szárbontás nem csupán a szerves anyagok kezelésének technikai aspektusa, hanem egy átgondolt és jövőorientált talajvédelmi és -fejlesztési megközelítés is. Ennek a módszernek a következményei már a következő vetéskor érzékelhetők, de valójában hosszú távon is kihatnak a talaj termőképességére, évekre előre formálva a mezőgazdasági eredményeket.
A szárbontó hatású mikrobiológiai készítmények használata még mindig nem elterjedt a gazdálkodók között, hiszen sokan csupán felületes ismeretekkel bírnak a működésükről. Az ilyen innovatív technológiák iránt leginkább azok a termelők érdeklődnek, akik holisztikus megközelítéssel viszonyulnak a növénytermesztéshez, megértik a talajban lejátszódó biológiai folyamatokat, és elkötelezettek a fenntarthatóság iránt, valamint a talajélet aktív támogatása mellett.
A szárbontó mikroorganizmusok élő szervezetek, fejlődésük és szaporodásuk a talaj aktuális fizikai és biológiai állapotától függ. A mikrobiális talajélet szempontjából különösen előnyösnek számítanak a forgatás nélküli művelési rendszerek, mivel ezek jobban megőrzik a talaj szerkezetét és nedvességtartalmát. Ugyanakkor gyakorlati tapasztalataink és kísérleteink azt mutatják, hogy ezek a talajbaktérium-kultúrák még a hagyományos, forgatással járó talajművelés esetén is hatékonyan működnek.
A szárbontó kezelés során a betakarítás után megmaradt növényi maradványok irányított mikrobiológiai lebontására összpontosítunk. E folyamat célja a szerves kötésben lévő makro-, mezo- és mikroelemek felszabadítása, valamint a talaj szervesanyag-tartalmának növelése. Ehhez speciálisan izolált és szelektált mikrobiális törzseket alkalmazunk, amelyeket közvetlenül a tarlóra permetezünk. Ezt követően a törzsek egyenletesen eloszlanak a talaj legfelső, mikrobiológiai szempontból legaktívabb rétegében. A szárbontó mikrobák beindítják az intenzív lebontási folyamatot, amelyhez később az őshonos mikrobák is csatlakoznak, így hozzájárulva a talaj egészségének és termékenységének javításához.
A szervesanyag-gazdálkodás szempontjából kiemelt fontosságú, hogy ne csak szervetlen tápanyagokkal lássuk el a talajt. A szármaradványok tápanyagtartalma jelentős, de a növények számára felvehetetlen szerves kötésben van.
A BactoFil CELL, amely 2008 óta van a piacon, forradalmi megoldást kínál a szárbontás terén. Ez az egyedülálló mikrobiológiai készítmény hatékonyan gyorsítja fel a gyökér- és szármaradványok lebontási folyamatát. A benne található mikroorganizmusok képesek lebontani a növénymaradványok cellulóz- és hemicellulózrostjait, lehetővé téve, hogy a bennük rejlő tápanyagok a következő növénykultúra számára hasznosuljanak. Ezen felül a légköri nitrogén megkötésével hozzájárul a műtrágya-felhasználás csökkentéséhez is.
A készítmény csökkenti a növénymaradványokból a talajba került kórokozók életterét, visszaszorítja a szaporodásukat, ezáltal a következő kultúráknak kisebb fertőzési nyomással kell megküzdeniük (hatékonyabb növényvédelem). Az elbomlott rostok megkönnyítik a talajművelést, hiszen a talajközeli szármaradvány morzsalékos állagúra bomlik, a talajmunkák üzemanyagköltsége lényegesen csökken.
Az AGRO.bio BactoFil CELL terméke különleges és innovatív megközelítéssel készül, amely során szigorúan ellenőrzött gyógyszergyártási technológiát alkalmazunk. A Kárpát-medencében őshonos baktériumtörzsek felhasználása biztosítja a természetes hatékonyságot. Termékünket az ISO 9001:2015 minőségirányítási és az ISO 14001:2015 környezettudatos irányítási rendszerek szigorú előírásainak megfelelően gyártjuk, garantálva ezzel a kiemelkedő minőséget és a fenntarthatóság iránti elkötelezettségünket.
Az AÖP keretein belül a BactoFil CELL gyökér- és szármaradványbontó alkalmazása 2 pontot ér. Ez a készítmény ökológiai gazdálkodási gyakorlatokban is eredményesen alkalmazható.
A BactoFil CELL gyökér- és szármaradványbontó alkalmazása során a legoptimálisabb hatás érdekében 1 liter/ha dózisban, 200-400 liter/ha vízmennyiséggel kell a terméket a gondosan felaprított szármaradványokra kijuttatni. Ezt követően azonnal dolgozzuk be a készítményt a talajba. Amennyiben a BactoFil T-Jettel végezzük a kezelést, ügyeljünk arra, hogy minimum 60 liter/ha lémennyiséget használjunk. A talajmunkához legjobban a tárcsák, kultivátorok és grubberek bizonyulnak, mivel ezek hatékonyan keverik el a növényi maradványokat a talajban, elősegítve ezzel a lebontási folyamatokat.
Lépjen kapcsolatba területi szaktanácsadó kollégáinkkal, akik örömmel állnak az Ön rendelkezésére! Legyen szó szakmai tanácsadásról, gyors szállítással kapcsolatos igényekről, vagy éppen aktuális akcióinkról, szakértőink készségesen segítenek. További információkért látogasson el weboldalunkra: [Kapcsolat](https://agrobio.hu/hu/kapcsolat).