A gyár bezárja kapuit, de a Medve itt marad, hogy továbbra is őrizze a múlt emlékét.

A Savencia vállalat bejelentette, hogy átalakítja magyarországi gyártási folyamatait. Répcelakon megszünteti az ömlesztett sajt gyártására specializálódott üzem működését, míg egyes termékek előállítása Veszprémben folytatódik.
A Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt., korábban ismert Pannontej néven, jelentős változtatásokat eszközöl magyarországi működésében. A vállalat közleménye szerint Répcelakon megszünteti az ömlesztett sajt gyártását, míg Veszprémben fokozza termelési kapacitásait. Az átszervezés fő célja, hogy javítsák az ügyviteli folyamatokat, illetve biztosítsák az ellátási lánc megbízhatóságát és fenntarthatóságát.
Répcelakon megszűnik az ömlesztett sajt gyártása
A vállalat hangsúlyozta, hogy Veszprém az utóbbi években stratégiai központtá nőtte ki magát: itt, több millió eurós beruházás révén jött létre a panírozott termékek európai gyártási és kutatás-fejlesztési központja, és a jövőben további fejlesztésekre is számítani lehet. A répcelaki üzem bezárása egy hosszú és alapos döntéshozatali folyamat végső lépése, mely során minden lehetséges megoldást mérlegeltek a hatékonyság növelésére. Az üzem kihasználtsága az utóbbi időszakban jelentősen csökkent, és a szükséges korszerűsítések olyan magas költségekkel jártak volna, amelyek gazdaságilag nem indokoltak. Ennek következtében a gyártás hosszú távú fenntartása nem volt lehetséges. A tervek szerint az ömlesztett sajt gyártása fokozatosan átköltözik a németországi Kempten modern üzemébe.
Az átszervezés a Savencia európai ipari stratégiájának része, amely a gyártási tevékenységek hatékonyabb elosztását és a stratégiailag fontos telephelyek megerősítését célozza. A vállalat továbbra is elkötelezett a magyar piac és a helyi gyártás mellett, és biztosítani szeretné, hogy a Medve és a Karaván sajt hosszú távon is jelen legyen a hazai üzletek polcain. A termékek minősége és megjelenése változatlan marad.
A Savencia adatai szerint 2024-ben 23,8 milliárd forintos nettó árbevételt ért el Magyarországon, ebből 9,1 milliárd származott exportból. Egy évvel korábban a nettó árbevétel 23,4 milliárd forint, az exportértékesítés pedig 9,3 milliárd forint volt.
2018 és 2019 folyamán a vállalat egy jelentős, többmilliárd forintos befektetéssel új gyárépületet, raktárakat, gyártósorokat és egy regionális kutatás-fejlesztési központot alakított ki Veszprémben. Ekkor a panírozott termékek előállításához szükséges gyártósort a cseh hesovi üzemből áttelepítették az új magyar létesítménybe. Korábbi átszervezések keretében, például 2021-ben, a zalaegerszegi sajtkészítő üzemet hasonló indokok miatt zárták be.