A "halhatatlanság növénye" rendkívül hatékonyabb a zöld teánál, de sajnos kevesen tudnak róla. | szmo.hu

Bár a hagyományos kínai gyógyászat évszázadok óta a gyógyítás szerves részét képezi, Nyugaton csupán az elmúlt évtizedben kezdett el igazán népszerűvé válni.

Miközben a világ egyik fele ginszeng és ginkgo biloba segítségével próbálja fokozni szellemi teljesítményét, vagy éppen ellenkezőleg, megnyugtatni idegrendszerét, sokan nincsenek is tudatában annak, hogy...

"Kevesen ismerik" - mondta Dr. Michael Aziz belgyógyász, regeneratív orvostudományi specialista a New York Postnak. Ő maga naponta 900 mg jiaogulant fogyaszt.

A hivatalos nevén Gynostemma pentaphyllum-nak nevezett növény a dús, hegyvidéki délkelet-ázsiai régiókban nő, és olyan beceneveket kapott, mint a "déli ginszeng" vagy épp a "csodanövény." Bár a hagyományos kínai gyógyászat évszázadok óta a gyógyítás szerves részét képezi, Nyugaton csupán az elmúlt évtizedben kezdett el igazán népszerűvé válni.

Leggyakrabban gyógyteaként vagy étrend-kiegészítőként lehet vele találkozni, de a kutatók és az orvosok szerint érdemes komolyan venni.

"A jiaogulan tea ORAC-értéke (ez az antioxidáns kapacitás mérőszáma) nyolcszor magasabb, mint a zöld teáé" - állítja Dr. Aziz, The Ageless Revolution című könyv szerzője.

Az íze kapcsán ő így fogalmaz: keserű, de egy kis édes árnyalattal is rendelkezik – mások viszont inkább "földes" jelzővel illetik. A keserűség forrása a szaponinok, ezek a szerves vegyületek állítólag a növény jótékony egészségügyi hatásaiért felelnek.

"A keserű íz rendkívül hatékonyan segít a belső hő és a méreganyagok eltávolításában, ezért különösen ajánlott vírusos hepatitisz, krónikus gyomorhurut vagy hörghurut kezelésében is." - olvasható a Journal of Functional Foods 2025. januári kiadásában.

"A gypenozidok aktiválják az AMP-aktivált protein kinázt, amely

- magyarázza Aziz.

De nem állnak meg itt: "Javítják az inzulinjelzést és a mitokondriumok működését is - ezek pedig a sejtek energiatermelő központjai.

Az orvos véleménye szerint a jiaogulan nem csupán daganatellenes tulajdonságokkal rendelkezhet, hanem a vérnyomás csökkentésében is segíthet.

Vannak, azonban ezek az egyes reakciók viszonylag enyhék – a legtöbb embernél pedig szinte fel sem merülnek. Dr. Aziz megjegyzi, hogy a jiaogulan fogyasztása alapvetően biztonságos, de...

Ami igazán lényeges:

Related posts