A pékszakma napjainkban szorosan összekapcsolódott a gasztronómia világával, ahogyan a fogyasztók egyre inkább keresik a különleges és minőségi termékeket. Az emberek vágyakoznak az élvezetes ízek és a kreatív péksütemények iránt, így a pékségek ma már ne

Amióta Szabadfi Szabolcs, akit sokan csak Szabinak hívnak, elindította pékségi vállalkozását, folyamatosan terjeszkedik a birodalma. Közösségi oldalán már több mint 177 ezer követője van, és pékségei nemcsak Budapestre korlátozódnak, hanem Debrecenben, Dunaharasztin és Veresegyházon is megtalálhatóak. Legutóbb Szentendrén nyitotta meg második, egyben legnagyobb üzletét. Két évvel a legutóbbi beszélgetésünk után újra felkerestük a kőszegi születésű mestert, akinek a kiváló minőség mindig is a védjegye volt. Azonban most arra is kíváncsiak voltunk, hogyan válhat valaki sikeres vállalkozóvá Magyarországon, anélkül, hogy állami támogatásra támaszkodna.

- Nemrégiben megnyitotta kapuit Szentendrén az új pékségem. Az a vágy hajtott, hogy egy igazán különleges és egyedi élményt nyújtsak a helyieknek, ezért döntöttem úgy, hogy belevágok egy újabb, eddigi legnagyobb kihívásomba.

Nyolc éve dolgozunk a régi helyszínen, a patakparton, és azóta annyira népszerűvé váltunk, hogy már nem férünk el ott. A parkolás komoly problémát okozott, hiszen a folyamatosan érkező vendégek miatt hatalmas dugók alakultak ki, akik mind a friss kenyérért, pékárukért és pizzákért jöttek. Emiatt a belső tér is szűknek bizonyult, így elhatároztuk, hogy a minőségi termeléshez először is elegendő helyre van szükségünk. Mert ha ez hiányzik, nem tudunk hosszú ideig keleszteni vagy hűteni. Elkezdtem hát kutakodni, mikor értesültem róla, hogy a szentendrei önkormányzat több épületet szeretne hasznosítani, és olyan partnert keres, aki felújítaná azokat és hosszú távon működtetné. A Paprikabíró utcában végül rátaláltam az ideális helyszínre, amely nemcsak tágas parkolóval rendelkezik, de közel van a városközponthoz, a patakparthoz és a termelői piachoz is, ahonnan számos fontos alapanyagot beszerzünk.

Mi teszi ezt a pékséget valóban különlegessé a többitől?

Az épületegyüttesünk egy igazán sokszínű és funkcionális helyszín, ahol minden egyes létesítmény sajátos szerepet tölt be. A parkoló felől az első épület a kétszintes pékség, amelynek felső szintjén egy jól felszerelt műhely és hideg- valamint melegkonyha található. Az alsó szinten pedig a látványos eladótér kapott helyet, ahol az üvegfal mögött a péksütemények készítése zajlik, és egy varázslatos télikertet is kialakítottunk, amely ideális helyszín a vendégek számára, hogy élvezhessék a friss pékárukat. A második ingatlan egy régi pajta, amelyet rendezvények és workshopok lebonyolítására alakítottunk át, míg a harmadik épület egy impozáns kőház, ahol a jövőben egy prémium étterem és pizzéria várja majd a látogatókat. Az udvar, amely egykor sittlerakóként funkcionált, mostanra gyönyörű, zöld területté alakult. Fűvesítettük, parkosítottuk, és kanyargós macskaköves sétányokat alakítottunk ki benne. Az udvar zöld oázisában öt termő olívafa, három fügefa és két szilvafa található, amelyek tavasszal csodás virágzással és bőséges gyümölcsterméssel ajándékoznak meg minket. A lebegő teraszokat fűszernövényekkel ültettük tele, míg a kültéri konyha, grillház és a biokert hat magaságyása szintén gazdagítja a helyszínt. Az udvarban jelenleg négy kacsa él, így a gyerekek saját szemükkel láthatják, honnan származik a tojás és a hús, miközben felfedezik, hogyan működik egy miniatűr gazdaság.

A felnőttek számára számos érdekes és változatos oktatási lehetőség áll rendelkezésre. Részt vehetnek például felnőttképzési programokon, ahol különböző szakmai készségeket sajátíthatnak el, mint például informatikai ismeretek, nyelvtanulás, vagy éppen projektmenedzsment. Emellett számos egyetem és főiskola kínál levelező vagy online kurzusokat, így a tanulás rugalmasan beilleszthető a munkarendjükbe. A szakképzések és a továbbképzések is népszerűek, hiszen lehetőséget adnak arra, hogy a résztvevők frissítsék tudásukat és alkalmazkodjanak a munkaerőpiac változásaihoz. A különböző workshopok és szemináriumok szintén remek alkalmat biztosítanak a tudás bővítésére és a tapasztalatcserére.

- Nekik workshopokat tartunk, amelyeken megtanulhatnak pizzát, kenyeret, illetve kalácsot és édes tésztákat készíteni. Mindig az adott nap tematikája szerint dagasztjuk a tésztát, majd pihentetjük, formázzuk, kelesztjük, és a végén megsütjük. Pizzákból tudunk készíteni a fatüzelésű kemencében autentikus nápolyi stílusú pizzát, az elektromosban pedig római stílusút. Kenyérből a foglalkozáson mindenki hármat is dagaszt, amiből kettőt megsütünk, majd a harmadikat a résztvevők hazaviszik egy ajándék szakajtóban, és otthon fejezik be.

A kalácstésztaworkshopunkon általában negyven-ötven kiló tésztát készítünk el, amit aztán mindenki lelkesen dagasztani kezd. Mindenki belemerül a kreatív fonásba: készülnek egy-, két- és háromszálas kalácsok, ínycsiklandó rudak, csavaros csigák, valamint tizenöt különböző édes és sós tekercs is. Az élmény és az illatok garantáltan felejthetetlenek!

Az elején amúgy lassan haladunk, de amikor bedurran a negyven kiló tészta, akkor aztán nincs megállás, kapkodni kell. Este két nagy táskával mennek haza az emberek, annyi mindent sütnek, úgyhogy másnap reggel nem kell gondolkodni, honnan lesz a pékáru.

Szentendre mellett több pékség üzemel Budapesten és az ország három másik városában is. Hogyan képes ennyi helyet hatékonyan irányítani és átlátni?

Egy ilyen méretű vállalkozás csak akkor működhet zökkenőmentesen, ha mellettem kiváló kollégák állnak, akik leveszik a vállamról a terheket. Van, aki a bolt működését koordinálja, mások a felszolgálókat irányítják, és megint mások a pékpultokat felügyelik. Ha ők nem lennének, akkor hiába vágynék a terjeszkedésre, nem lenne rá lehetőségem. Csak fokozatosan, lépésről lépésre lehet előre haladni. Debrecent leszámítva eddig nem igazán merészkedtünk messzebb Budapestről és környékéről, mert így tudom csak hatékonyan ellenőrizni a működést.

Viccesen szoktam azt mondani: az öt gyerekem nemcsak a családomat gazdagítja, hanem a vállalkozásomat is pörgeti!

A három nagy már serénykedik, a lányom éppen a leveles tészták világát teremtgeti, a nagyobbik fiam a nagyüzem irányítását vette a kezébe, míg a kisebbik a számítógépes háttérmunkáért és a pénzügyi feladatokért felel. És ott vannak a két apróság, akik lelkes kis ínyencek, ők a legjobb tesztelők!

Related posts