A flavonoidok hatásai a testre: Fedezd fel, hogyan formálják egészségedet! | Well&fit

A flavonoidokat sokan antioxidánsokként ismerik, de miért is érdemes kiemelni ezeket a növényi hatóanyagokat? Bár tápértékük nem kiemelkedő, mégis rendkívül fontos szerepet játszanak egészségünk megőrzésében. Ezért különösen a hideg hónapokban érdemes nagyobb figyelmet szentelned a bevitelükre. A flavonoidok segítségével csökkentheted a tipikus őszi-téli betegségek kockázatát, sőt, ha már megfáztál, akkor is hozzájárulhatsz a gyógyulás gyorsításához.

Valójában minden növényi alapú élelmiszer tartalmaz flavonoidokat, de a különböző feldolgozási módszerek következtében ezek mennyisége eltérő lehet. Az őszi hónapokban különösen fontos szerepet játszanak a bogyós gyümölcsök, mint például a feketeáfonya, feketeribizli és bodza. A piacon ilyenkor sajnos kevesebb friss gyümölcs áll rendelkezésre, így érdemes a flavonoidokat levelek formájában bevinni a táplálkozásunkba!

A legnépszerűbb flavonoidlevek: feketeáfonya nektár, feketeribizlilé és a bodza nektár. A feketeribizli nektár kitűnő C-vitamin forrás ! Íze zamatos, frissítő, és a C-vitaminon kívül még számos más vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. A melegen fogyasztott bodzalé jótékony hatása régóta ismert. Naponta több pohár melegített Bio-Bodza Nektár fogyasztását ajánljuk a hideg, esős napokon. Csak melegíteni ajánlott , nem forralni, mert forralásnál értékes anyagok mennek veszendőbe.

A hideg hónapok elérkeztével sokan hajlamosak drasztikusan csökkenteni a folyadékbevitelt, pedig a szervezetünk ilyenkor is éppúgy szükségét érzi a hidratációnak. Bár a hűvösebb időben kevesebbet izzadunk, a fűtött helyiségek és a hőmérséklet-ingadozások miatt sokkal könnyebben kiszáradhatnak nyálkahártyáink és bőrünk. Fontos, hogy ne csak külsőleg, például krémekkel vagy műkönnyekkel pótoljuk a folyadékot, hanem belülről is gondoskodjunk a megfelelő hidratációról. Ne feledd, hogy a folyadékbevitel kulcsfontosságú a jó közérzet és az egészség megőrzése érdekében!

Ezekben a hónapokban nem csupán a fertőző betegségek és a változékony időjárás miatt növekszik a megbetegedések kockázata, hanem azért is, mert jelentősen csökken a friss gyümölcsök és zöldségek fogyasztása. Pedig ilyenkor lenne a legnagyobb szükségünk a vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételekre! Fontos, hogy figyeljünk a szezonális zöldségekre, és ne habozzunk zöldségleveket, savanyú káposztalevet vagy sárgarépalevet beiktatni az étrendünkbe!

Végül, de nem utolsó sorban fontos hangsúlyozni, hogy az immunrendszerünk és általános egészségünk rendkívül hálás lesz a rendszeres testmozgásért. Az igazán hűvös napokban választhatsz teremsportokat, de ne feledd, hogy a testnek és a léleknek is jót tesz, ha nem zárkózol be hónapokra a négy fal közé. A friss, oxigéndús levegő csodát tehet, hiszen már csak 15-30 perc a szabadban csodásan feltölti energiaraktáraidat. Réteges öltözködéssel a hideg hónapokban is felfedezheted a városokat és parkokat, így tartalmasan töltheted az idődet odakint. Az aktívabbak kocoghatnak vagy kutyát sétáltathatnak, míg a passzívabbak egy forró teát szürcsölgetve élvezhetik az időt valamelyik nyitott teraszon.

Related posts