A kávézacc újrahasznosítása kreatív és praktikus módon számos lehetőséget rejt magában. Íme néhány ötlet, hogyan használhatjuk fel hatékonyan ezt az értékes mellékterméket: 1. **Talajjavító**: A kávézacc gazdag tápanyagokban, így kiválóan alkalmas a kert

A kávézacc gyakran a kukában landol, de ennél sokkal értékesebb sorsot is érdemelne. Jobb esetben ugyan növényi tápanyagként hasznosul, de valójában számos kreatív lehetőség rejlik benne, amelyeket érdemes felfedezni.

A mindennapi élet során az otthonunkban felgyülemlő kávézaccot kreatívan újrahasznosíthatjuk. Például...

Sokan tehát egyfajta trágyaként használják a kertben a kávézaccot, ugyanakkor egyre több olyan kezdeményezés van, amely nem csupán hulladéknak vagy komposztnak tekinti a kávézaccot, hanem értékes nyersanyagként hasznosítja újra. Íme négy kiválasztott projekt.

Dübendorf ZH-ban az EMPA (Svájci Szövetségi Anyagtudományi és Technológiai Laboratóriumok) és az Eawag (ETH Domain Vízi Kutatóintézete) együttműködnek egy moduláris kutatási és innovációs épületen. A "Fészekben" a két intézmény valós körülmények között tesztel, kutat és fejleszt új technológiákat, anyagokat és rendszereket. Ilyenek például a kávézaccból, farmerrostból és használt papírpoharakból készült falpanelek és padlólapok. A kávézaccot tartós, kiváló minőségű bútorfelületek létrehozására is felhasználták a konyharészben. A dübendorfi projekt célja ezen új technológiák fejlesztése az erőforrás-hatékony építéshez a piaci érettség eléréséig.

Már léteznek olyan találmányok, amelyek sikeresen használják a kávézaccot a termékekben. Erre példa a berlini Kaffeeform cég. Újrafelhasználható, fedeles poharakat gyárt, amelyek 40 százalékban forrázott kávéporból készülnek. Ezt kávézókból, éttermekből és pörkölődékből gyűjtik össze, majd újrahasznosított farostokkal és növényi alapú polimerrel kombinálják. Julian Nachtigall-Lechner terméktervező 2009-ben kezdte kísérleteit, a startupot pedig 2015-ben alapították. Azóta a cég több mint 400 000 terméket gyártott, köztük nemcsak bögréket, hanem csészéket, órákat és alátéteket is.

A finn főváros, Helsinki szívében található Nolla étterem nem csupán a gasztronómia iránti szenvedélyéről ismert, hanem arról is, hogy elkötelezett a hulladékminimalizálás mellett. Ezt a fenntarthatósági törekvést tükrözi az a tény, hogy az étterem hulladékmentes címkét visel, és büszkén mondhatja magáénak egy zöld Michelin-csillagot is. A séfek innovatív módon közelítik meg a konyhát, például a kávézaccot sem hagyják kárba veszni: kávélikőrt készítenek belőle, amely ízletes hozzávalóként szolgál az Espresso Martini koktéljukban. A likőr elkészítése rendkívül egyszerű, és otthon is könnyedén kipróbálható. Csak annyit kell tennünk, hogy 300 gramm cukrot és 400 milliliter vizet felforralunk, majd hozzáadjuk a 300 gramm kávézaccot, és hagyjuk, hogy az elegy egy éjszakán át érlelődjön. Másnap szűrjük le a keveréket, és keverjük össze 250 milliliter vodkával, valamint egy csipet sóval. Ezzel a kreatív recepttel nemcsak ízletes italt készíthetünk, hanem hozzájárulhatunk a fenntartható konyhai gyakorlatokhoz is.

Városi gombáknak azért hívják őket, mert Bázel városából származnak. Évente öt tonna gombát termesztenek ott, beleértve a rózsa- és citromos laskagombát, a shiitake gombát, a laskagombát és a sündisznógombát - olykor hátsó udvarokbanban, pincében. A termesztőközeg mezőgazdasági hulladékok keveréke, mint például bükkfa brikettek, szójahéj, rozs, búzakorpa, de kávézacc is. A 2015-ben gombarajongók által indított projektet saját online áruházukon, helyi piacokon és éttermekben értékesítették.

Related posts