Egyedülálló felfedezés, hogy már csecsemőkorban a mogyorófogyasztás révén akár 60 ezer gyermeknek sikerült megóvnia magát az allergiától.

A Pediatrics című szaklapban közzétett legújabb kutatás szerzői több tucat gyermekorvosi rendelő elektronikus adatainak elemzésével foglalkoztak, hogy feltérképezzék az ételallergiák diagnózisának alakulását az új irányelvek bevezetése előtt és után. Az eredmények azt mutatják, hogy 2017-től, amikor az új orvosi ajánlásokat széles körben elkezdték alkalmazni, a 0-3 éves gyermekek esetében több mint 40%-kal csökkent az allergiák diagnosztizálásának száma.

Bár az intézkedések eddig nem hozták meg a várt eredményeket az ételallergiák számának csökkentésében, az Egyesült Államokban a gyermekek körülbelül 8%-át érinti ez a probléma, és közülük 2%-nak mogyoróallergiája van. A földimogyoró-allergia akkor lép fel, amikor a szervezet immunrendszere tévesen veszélyesnek ítéli meg a földimogyoró fehérjéit. Ennek következményeként olyan anyagok szabadulnak fel, amelyek allergiás reakciókat, például csalánkiütést, légzési nehézségeket, sőt, néha életveszélyes anafilaxiát idézhetnek elő.

Az orvosok évtizedekig azt javasolták, hogy a gyermekek 3 éves korukig ne fogyasszanak mogyorót, és semmilyen más allergiás reakciót kiváltható ételt, de ez a friss kutatások fényében mára módosult. A jelenleg érvényes 2021-es irányelvek szerint a csecsemők már 4-6 hónapos korukban elkezdhetnek ismerkedni a különböző allergénekkel, de természetesen kis mennyiségben, és bármilyen probléma esetén javasolt a gyermekorvossal konzultálni.

Related posts